Laddstationer Elbil
En elbil är bilen för dig som inte kör flertalet mil varje dag, utan endast kör max några kilometer eller ett begränsat antal mil. Perfekt för dig som endast kör runt i Nacka eller strax utanför Nacka.
Du som kör en elbil behöver inte åka till någon bensinstation för att tanka, det enda som behövs är en laddstation för elbilar. Laddstationen kan enkelt installeras i anslutning till hemmet, arbetet eller sommarstugan.
En laddstation för alla sorters laddningar
Totalt finns det tre sorters laddstationer som används på olika platser. Det alla sorterna har gemensamt är att de bestyckade med samma sorts uttag, europeiska Typ-2 uttag. Sedan 2017 är denna typ av uttag lagstandard i Europa.
Den laddstation som är vanligast att installera hemma och inne i större parkeringsgarage är en laddbox. Laddstationen laddar elbilen på låg effekt under natten. Vanligast är att laddboxen monteras på en vägg och att den kommer med kablar eller uttag. Viktigt att tänka på vid laddning av elbil i anslutning till hemmet är att laddboxen inte ska laddas genom vanligt uttag. Detta då ett vanligt uttag inte klarar av påfrestningen som laddning av elbil innebär.
Destinationsladdare
Laddstationer som installeras i offentliga miljöer, bland annat på offentliga utomhusparkeringar och vid vägkanten kallas för destinationsladdare. Denna typ av laddstation är mer tåliga än de som installeras hemma. De är byggda för att tåla saker som försök till förstörelse och hårt väder. Destinationsladdare har olika effekter beroende på vilket användningsområde den ska ha, vanligast är en effekt på mellan 3,7 kW och 22 kW. Laddstationen monteras i marken och kan utrustas med betallösningar.
Det finns också en laddstation för snabbladdning. Dessa installeras vid vägkrogar, rastplatser och andra platser man i vanliga fall endast stannar en kort stund. Effekten på snabbladdare är mellan 50 kW till 150 kW. En snabbladdare måste servas årligen.
Vi på BLISAB installerar laddstationer för elbil i Nacka med omnejd, kontakta oss om du vill få laddstolpar installerade.
Grön teknik
Från januari 2021 kan du få bidrag när du installerar grön teknik, laddplatser, solceller och lagring av egenproducerad elenergi, det fungerar på samma sätt som ROT-avdraget.
Länk till skatteverket med bidragsinfo
Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.